Ma van halloween napja, ami nálunk csak pár éve vált „divatossá”. De azt vajon tudod-e, hogy a mindenszentek előestéjén tartott halloween a kísértetek és démonok pogány kelta ünnepére, a samhain-ra vezethető vissza.

Az ünnep eredete

A kelták két évszakra osztották fel az évet. A tél Samhainkor, azaz az október 31-ről november 1-re virradó éjszakán kezdődött, és május 1-ig tartott. Úgy hitték, ilyenkor a napisten Samhain a halál és sötétség istenének fogságába kerül, aki október 31-én éjjel összehívja a halottak szellemeit. A kelta papok ezért ilyenkor a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt tüzeket gyújtottak, áldozatokat mutattak be, és a tűz körül táncoltak. November elsején reggel pedig minden családnak parazsat adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak, és ezzel a meleggel űzzék el otthonaikból a gonosz szellemeket.

Amikor a kereszténység terjedni kezdett, érdekes módon nem tiltották be ezeket a pogány ünnepeket. A korai keresztények lehetőség szerint igyekeztek ezekhez igazítani az ókeresztény szokásokat. Így a mindenszentek ünnepét az egykori kelta halottkultusz napjához kapcsolták. Az új keresztény ünnepet 835-ben hivatalosan is elismerte és azóta is november 1-jén tartja az egyház. Később november 2-át is szent nappá, a halottak napjává nyilvánították.

E tradíciók célja eredetileg az volt, hogy a kiszabadult lelkek újra visszataláljanak a maguk sírjába, szívesen maradjanak lakhelyükben és ne kísértsék az élőket. Régen ugyanis a keresztények közül is sokan úgy tartották, hogy a halottak ezen az éjszakán kikelnek a sírból. Szokás volt ezért, hogy ilyenkor nekik is megterítettek, és minden helyiségben lámpát gyújtottak, hogy a hazalátogató lelkek eligazodjanak a házban.

De miről is szól ez valójában, mi van az ünnepek és rituálék mögött?

Ha őseinkre gondolunk, az élőkre és a halottakra egyaránt, mintha egy hatalmas erőtérbe kukkantanánk bele, melyet áthat a kapcsolódás ereje. Olyan ez, mint egy talaj, melyből lelkünk táplálkozhat, melyben megmerítkezhetünk, támogatást és biztonság érzetet kaphatunk.
Igen, erre képes az ősök ereje bennünk. Meghatározza, hogy életünk milyen irányba és hogyan bontakozzon ki. Megadja a kezdő csomagot, hogy aztán azzal mi gazdálkodjunk az életünk során, és abból a számunkra – képességeink és lehetőségeink szerinti – legjobbat hozzuk ki. Hogyan teszi mindezt? Hogyan működik ez a gyakorlatban? Erről olvashatsz a következő összefoglalásban…

Nélkülük Te sem lennél

Az első és a legnagyobb igazság ebben a témában. Nekik köszönhetjük, hogy megszülettünk. Hogy megszülettek szüleink, akik nekünk életet adtak. Őket pedig az ő szüleik, a mi nagyszüleink, hozták a világra. Akinek életadó szülei a mi dédszüleink. És ez így megy tovább, nem csak hetedíziglen… bár az elméletek szerint eddig lehet visszavezetni mindazokat a legmeghatározóbb vérvonali befolyásokat, amelyek az életünkre hathatnak.

Nem véletlen hová születtél

Minden család, minden nemzet, minden ország, minden földrész képvisel egy-egy energia minőséget. Ezzel járul hozzá az Egész „sok-ságához”, sokszínűségéhez, hogy minden energia megnyilvánulhasson fizikai szinten is. Éppen ezért jó és csodálatos, hogy ennyi fajta ember, ennyi féle kulturális, társadalmi és történelmi háttérrel van jelen. Minden megnyilvánul, hogy aztán egymást támogatva vagy akár erőszakkal lökdösve, haladjon a fejlődés útján.

És a hagyományok, akár a kis mikro-családi közösségek kialakított szokásaitól egészen egy-egy népcsoport, nemzet hagyományáig, mind arra jók, hogy ezt az általuk képviselt minőséget – világlátást, az élethez való hozzáállást – a szokásaikon keresztül tovább örökítsék.

Persze, ahogy tapasztaljuk is, ez sem állandó, mint ahogyan semmi sem az, ebben a Világegyetemben. Vagyis az, hogy nagyon lassan nagyon hosszú időszakokon keresztül a hagyományok, szokások is átalakulnak, az egy természetes folyamat. És Te, én, mi, ehhez mindannyian hozzátesszük a magunkét. Vagy azzal, hogy hűen ápoljuk és adjuk tovább, vagy éppen azzal, hogy kevésbé ragaszkodunk a régi megszokott formákhoz és apránként belelopunk egy kis másságot, sajátunkra formáljuk azt.
Olvasd tovább a blogon: https://lelekszinter.hu/blog/mondd-hova-szulettel-megmondom-ki-vagy

A RituálTánc következő mozgásmeditációján ebbe az erőtérbe lépünk be, hogy együtt táncoljunk őseinkkel:
RITUÁLTÁNC – AZ ŐSÖK EREJE – nov. 4-én, 18.30-kor a Magnet Ház JUHAR termében>>>
Ezen a gyógyító rituálén mi is felelevenítjük ezt az ünnepet és megemlékezünk szeretteinkről. 
A találkozó elején hallhattok arról, hogy miért is aktuális ez a megemlékezés, miért fontos és szükséges kapcsolódni az őseink szelleméhez.
Majd elindulunk a tánc ösvényén, és belépünk az ősök birodalmába, hogy találkozzunk az anyákkal és apákkal, akiknek ereje és tapasztalásai örökségünk része. Generációk hangja szól hozzánk és meséit hallgatva közelebb jutunk saját lélektörténetünkhöz.
Itt, a lélek terében feloldódik az élet és halál közötti fátyol. Képesek leszünk kommunikálni őseinkkel, kifejezni szeretetünket és hálánkat az életért. Valamint érzékelhetővé válnak azok a generációs minták, amiket transzformálva gyógyíthatjuk a tudattalanul felvállalt fájdalommintákat is.
Ez abban segít nekünk, hogy az ősök ereje ne akadályozó, hanem támogató energiává nemesülhessen bennünk, és érezhessünk felmenőink áldást hozó jelenlétét az életünkben.”

Szeretettel várunk!
Berkes Szofi Judit