Minden nép a hagyományában őrzi a harcosi tradíciónak valamilyen formáját.
Gondolj csak az ősmagyarok híres harci technikájára, ahogy a vágtató lovon ülve hátrafelé nyilaztak. Gondolj az indiánokra, a japán szamurájokra, Artúr király kerekasztal lovagjaira.

Ezeknek a hagyományoknak bizonyos elemei ma is a rendelkezésünkre állnak, ha elmegyünk például egy harcművészeti bemutatóra, vagy beiratkozunk egy Tai-chi tanfolyamra.
Nőként is éljük ezt az archetípust. Még a leglágyabb anya is kőkemény Harcossá válik, amikor télvíz idején fel kell öltöztetni a kisgyerekeit, hogy időben odaérjenek az óvodába. Ki így, ki úgy… de a küzdelem ott van.

Harcosnak lenni nem azt jelenti, hogy háborút viselünk mások ellen. Az erőszak sajnos éppen a bajaink okozója, nem pedig a megoldás.

Csögyam Trungpa a Sambhala, a Szent Harcos ösvénye c. könyvében így ír erről:
„A harcosi hagyomány az emberi bátorság hagyományát, a félelemmentesség hagyományát jelenti valójában.
A Harcos bátorságának a kulcsa: nem félni önmagunktól. Ez a bátorság alapvető meghatározása. Sambhala hagyománya szerint mindazon óriási problémák ellenére, amivel a világ küzd, megengedhetjük magunknak, hogy hősiesek és ugyanakkor szelídek legyünk.
Ha félünk önmagunktól és mindazoktól a látszólagos fenyegetésektől, amelyeket a világ számunkra képvisel, borzasztóan önzővé válunk. Fel akarjuk építeni a saját fészkünket, ahol biztonságra lelhetünk.
Pedig ennél sokkal bátrabbak is lehetnénk…

…A harcosi magatartásnak az a lényege, hogy teljes figyelmünkkel azzal foglalkozunk, ami éppen van. Megbecsüljük az életünket, megbecsüljük magunkat. Ebből fakad a valódi félelemmentesség, ami valójában gyengédség. Készen állsz arra, hogy megnyílj mindenfajta ellenállás és szégyenkezés nélkül és szembenézz a világgal.”

Képes vagy arra, hogy felébreszd a Hőst önmagadban!
Nem kell belebonyolódnod egy újabb tanulmánysorozatba, nem szükséges könyveket olvasnod ahhoz, hogy igazi Hőssé válj!

Dönts úgy, hogy hősként élsz!
Éleszd fel magadba a Szent Tüzet és vidd győzelemre belső csatáidat!

A nap kérdése – Neked mit jelent a győzelem most, a saját életedben?