A Mester archetípus egyik témája a korlátozások jelenléte az életünkben.
Nem egy népszerű ügy ez. Valljuk be őszintén, hogy nem szeretjük, ha akadályok gördülnek az utunkba. Pedig sajnos törvényszerű és életszerű, hogy céljaink elérése közben időről időre különböző nehézségeket tapasztalunk meg.
Ezek a nehezítő tényezők sokszor a külvilágban jelentkeznek, külső hatásként észleljük őket. Pl. ha valami elromlik, amit használni akarunk, vagy nem tudunk megszerezni valami számunkra fontos dolgot.

Egyik reggel, ahogy bejött a hideg, nem indult be az autóm. Pedig időre kellett mennem, fontos találkozóm volt, amire már régen vártam. Egy pillanat alatt omlott össze a jól felépített tervem. A kellemes izgalmam, ahogy készültem, hamarosan ideges feszültségbe csapott, mert hirtelen kellett egy új megoldást találnom… Biztosan ismerős a helyzet.

Sokszor az emberi kapcsolatainkban is megjelennek a korlátozások. Lehet, hogy nem tudunk elég időt tölteni a társunkkal, barátainkkal. Vagy éppen tőlük kapunk olyan visszajelzést, kritikát, ami gátolja a szeretet és figyelem szabad, tápláló áramlását a kapcsolatban. Az is lehet, hogy váratlanul elveszítünk valakit, aki eddig fontos volt nekünk és el sem tudtuk képzelni az életünket nélküle.
Önmagunkon belül is észlelhetjük a korlátozást. Ezek a belső gátlások sokszor megakadályozzák, hogy úgy legyünk jelen egy helyzetben, ahogy szeretnénk, spontánabbul, felszabadultan. Van, amikor nem jönnek a szavak a szánkra, nem tudunk megnyílni, érezni, érinteni. Pedig úgy szeretnénk, és tudjuk, hogy ezt kellene, de nem sikerül kifejezni magunkat.

Külső és belső akadályok merülnek fel tehát az életünkben.
Az a kérdés, hogy mit kezdünk ezzel.

Te mit gondolsz erről? Tudod-e, hogy a korlátozásra adott reakcióink nagy részét is úgy tanuljuk, vesszük át a szüleinktől, aztán az életünkbe belépő tekintélyszemélyektől?
Ha ilyen módon nézed meg a saját viselkedésedet és reakcióidat, érdekes mintákat figyelhetsz meg és párhuzamokat vehetsz észre. Fontos is, hogy globálisabban ráláss ezekre a mintákra, mert ebben rejlik a kulcs a változáshoz, változtatáshoz. Ezek ugyanis olyan szokások, amelyeket meg lehet törni, és felül lehet írni.

Használjuk fel a bennünk élő Mester útmutatását, bölcsességét ehhez, mely 5 fő részre bontja a témát:
1. ELFOGADÁS ÉS TUDATOSÍTÁS
Az akadályok törvényszerűek, tehát nem lehet kikerülni, letagadni és lehazudni a jelenlétüket az életben. Menjünk elé és fogadjuk el, mert be fognak következni. Megállítanak és gátolják a cselekvést, de sosem véletlenül, hanem egy fontos cél érdekében. Egy mélyebb összefüggésben saját sorsunk állítja át a váltókat, hogy a megfelelő útra tereljen, segítsen bennünket.

2. MINŐSÉGI IDŐ
A gátlás időt kér nekünk, hogy jobban meg tudjuk figyelni az adott élethelyzetünket. Lelassít, fékez, amit magunktól nem tudtunk megtenni és csak haladtunk meggondolatlanul az adott irányba. Időt ad arra, hogy körbenézzünk és felülvizsgáljuk kapcsolataink, céljaink és útirányunk aktualitását.

3. VÉDELMEZÉS
A gátlás sokszor megvéd minket egy veszélyes helyzettől. Nem látjuk előre, de a fentiek értelmében bízhatunk benne, hogy ahova nem tudtunk eljutni, oda nem is kellett eljutnunk… Lehet, hogy később, máskor, érettebben, felkészültebben sokkal értékesebb lesz számunkra az a szituáció, találkozás.

4. MEGÉRÉS, BEÉRÉS
„Megértett rá…” – szoktuk mondani. Ha a víz áramlása akadályba ütközik, a gát mögött felduzzad a folyó, összegyűlik a sok víz. Amikor aztán megszűnik a gát, akkor a víz nagy erőkkel, sodrással tör újra utat magának, vagy szélesíti a régi medrét. Így van ez a belső energiáinkkal is. A korlát mögött duzzad és gyűlik bennünk, hogy azután erőteljesebben áramoljon. A gyümölcsnek is idő kell, és elegendő napfény ahhoz, hogy valóban beérjen és igazán finommá váljon. Nekünk is meg kell érnünk arra, hogy jobban, érettebben, és ügyesebben kezeljünk bizonyos helyzeteket.

5. ÚJ LÁTÁSMÓD
Végül – a bennünk élő Szabadító inspirálására – ez az érettség megszüli a megújulást. Elengedhetjük a régi reakciót, mintát és új választás válik lehetővé számunkra. Lehet, hogy kívülről a helyzet ugyanolyannak tűnik, de belül mi egészen máshogy éljük át. Belelazulósan, nyugodtan, spontánabbul. Megértjük, hogy gátlásaink támogattak bennünket abban, hogy ez az új perspektíva megnyílhasson és lehetővé válhasson.

Ha megérint a téma , akkor gyere és tarts velünk a következő RituálTánc mozgásmeditációra, melyen ezzel táncolunk:
RituálTánc – Korlátok vagy támaszok?>>>