LátomáskeresésKedves Olvasóm!

Tudod-e, hogy a természeti népeknél, különösen az indiánoknál, fontos beavatási rítusként tisztelték és alkalmazták a látomás keresést?
Amikor eljött az ideje, a fiatal fiúkat elkísérték egy addig ismeretlen, de számukra Szent Helyre.
Ezt a folyamatot a törzs sámánja vitte véghez. Ő szólította a fiút, ő választotta ki a számára megfelelő helyet, mely általában egy hegy oldalában volt és amelyet természetesen a Nagy Szellem mutatott neki. A törzs elbúcsúztatta, majd elindultak, teljes csendben a vadonban.

A Szent Helyre megérkezve a sámán néhány fontos instrukcióval látta el a fiút, majd magára hagyta.
Keresnie kellett olyan köveket, melyekkel körbe rakta a látomás keresésre kiválasztott helyet. Ez a kör a fókuszálás helyévé vált és egyfajta védettséget is adott. Ezt a kört csak a látomáskeresés végén hagyhatta el.
És elkezdődött a folyamat, melyben megszólította az Erdő Szellemét, majd behívta a többi Szellemet, akire szüksége volt és akiket elfogadott, mert „bejelentkeztek” a keresés során. A fiú nem vehetett magához sem ételt, sem italt, mert ezek a földi síkhoz kötötték, kapcsolták volna. Hiszen a cél az volt, hogy felszabadítsa magát az anyag fogságából és megnyissa a szellemét a LÁTÁS erejének.
Énekelt, imádkozott éjt nappallá téve, és egyre jobban belemerült a belső világába, melyet persze a külső világból jövő hangok és impulzusok kísértek. Az erdő hangjai, a fák susogása, a madarak éneke, az állatok neszezése… mind mind jelentőséget kaptak, és üzeneteket hordoztak. Fokozatosan felébredt belső észlelése, érzékelése, látása megnyílt. Látta az Erdő Szellemét, látta az Állatok Szellemét, látta a világok mögötti világot… Lelke mélyéből kérte a Nagy Szellemet, mutassa meg, mi a célja az életének. Vajon mire szánja őt a Szellem, mi a feladata, ki ő, mint Férfi, ki ő a törzs rendszerében, mivel tud hozzájárulni a törzs jóllétéhez?
És a Szellem megmutatta magát egy látomás formájában.

Persze, ez nem egy konkrét szituáció volt, hanem szimbolikus kép, melyhez érzések és minőségek is tartoztak. Nem is az volt a lényeg, hogy rögtön értse minden részletét. Sokkal inkább az a bizonyosság, hogy vezetve van, hogy valami nagyobbhoz tartozik, hogy egyedi és jogosult a saját lényéből jövő Élet Álom beteljesítésére. És ez csakis az ő és a Nagy Szellem dolga, nem tartozik másnak magyarázattal róla. Amikor a sámán eljött érte, hogy lekísérje a hegyről, már egy másik embert, egy férfit látott. A szemében tűz csillogott, mert egy új akarat költözött a lelkébe, és pontosan tudta, érezte, hogy mi a dolga. A törzs is így fogadta, felelős felnőttként, egy teljes értékű tagként, kinek ünnepelték a látomását, teremtő erejét, és helyet adtak neki a Férfiak Körében.

És vajon hol voltak eközben a lányok? Nekik is volt ilyen beavatásuk?
Mivel a nők természetükből kifolyólag közelebb vannak a megnyíláshoz a havi ciklusuk révén, rájuk másfajta beavatások vártak. De látomásaikat ők is ünnepelték. Akár azzal, hogy sátoruk, tipijük oldalára Álomfogókat fontak, készítettek – lásd a fenti képen – melynek azt volt a szerepe, hogy éjszakai álomutazásaik során megkaphassák azokat az üzeneteket, mellyel minden hónapban megújíthatták önmagukat. Ezeket az üzeneteket nagyon komolyan vették és ezek szerint alakították viselkedésüket, kapcsolódásaikat, környezetüket.

És vajon hol vagyunk ebben mi, modern, civilizált emberek?
Honnan vesszük a céljainkat? Merünk-e nagyot álmodni? Merünk-e újra Álmodni? Vannak-e látomásaink? Ezek valóban a miénkek, vagy inkább készen kaptuk őket valakitől, akit nálunk okosabbnak hiszünk?

FIGYELEM, FIGYELEM! MINDENKI JOGOSULT A SAJÁT ÁLMAI SZERINT ÉLNI, TEREMTENI!

Az Álmodó archetípus álmodozós, visszavonulós, pihengetős időszaka pontosan erre hív. A tavaszi megújulás előtt merüljünk hát bele Álmaink terébe és hozzuk fel azt a LÁTOMÁST, mellyel megújíthatjuk az életünket!

A következő programokat ajánljuk ehhez:

1. RITUÁLTÁNC – LÁTOMÁS KERESÉS: márc. 13-án, 18.30-20.45-ig a Magnet Ház JUHAR termében>>>

2. NE MARADJ LE A HIPER EARLY BIRD KEDVEZMÉNYRŐL – márc. 31-ig – és gyere el a nyári elvonulásra, a Horvát tengerpartra, Vrboskára!!! Töltekezzünk együtt tánccal, az archetípusok őserejében>>>

Tarts velünk!

Szeretettel,
Berkes Szofi Judit