Időközönként azt érezhetjük életünk különböző szakaszaiban, mintha újra a startvonalnál állnánk, és ismét elölről indul a játék. Persze ez (tisztelet a nagyon ritka kivételnek) általában nem a totális újrakezdést jelenti, hanem életünk egy-egy szakaszának lezárását és egy új, jobb esetben magasabb szinten való továbbélését.

Vannak egyértelműen erről szóló időszakok, amelyek ezt erősítik számunkra. Például az év váltások, a természetben végbemenő évszak váltások, a születésnapok, az életkor meghatározó szakaszaiban való váltások (az egyik legerősebb a felnőtté válás).  És vannak az egyéni életúthoz tartozó események általi váltások, újrakezdések. Ha erőteljesebben jelenik meg bármelyik nálad, érdemes figyelmet szentelned neki, hiszen mérföldkövet jelez életedben, tested-lelked-szellemed fejlődésében.

Ilyen például a Szolgáló archetípus által uralt betakarítás, learatás időszaka is. Ilyenkor – az Indián nyár idején – a Földanya bőségesen ontja ajándékait, gyümölcseit, terményeit. Ha ebbe merülünk és hálát adunk neki, akkor a beérés, a bőség élménye erősödik a lelkünkben.
A természetben végbemenő váltás, változás szimbolikája gyönyörűen mutatja a saját életünkben megfigyelhető és felfedezhető jelenségeket.
Ha figyelmünket befelé irányítjuk, akkor megidézhetjük Belső Kertünket, ami szimbolikusan megmutatja számunkra, hogy mi érett meg bennünk.
Nézzük meg most, hogy mi is kell ahhoz, hogy jó és bőséges termésünk legyen?

Mit akarok teremteni?

Először is szándék és akarat. Erről szól általában az év eleji csendes-begubózós téli időszak. Amikor is elegendő időnk van arra, hogy meghallhassuk lelkünk hangjának vezetését, képet alkossunk szívünk vágyairól, eltervezzük az új, akár teljesen ismeretlen irányokat, célokat, és a szükséges lépéseket. Megálmodjuk azt, hogy milyennek szeretnénk belső kertünket. Milyen nagy legyen? Mi teremjen benne? Mire lesz mindez jó? Milyen érzés nekem és a szeretteimnek mindez?

Hogyan valósítom ezt meg?

Ahogyan ébred a természet tavasszal, úgy ébrednek saját belső, kreatív erőink, hogy a megálmodott úton cselekvő üzemmódba váltva el is induljunk. Lendület, tettrekészség, friss energia jellemzi ezt az időszakot.  Az analógiák szintjén ez az, amikor belső vágyainkat elültetjük… Aktív, teljes figyelmet és éberséget igénylő idők. Hiszen jöhetnek az új lehetőségek, új kapcsolatok. Nekünk viszont egy belső, állandó figyelemmel az elültetett álmainknak leginkább megfelelő utakat, kapcsolódásokat kell megéreznünk, észrevennünk és megragadnunk. És ezekkel tovább mozdulnunk…

Bizalom az Élet áramlásában

Manapság az egyik legnehezebben kivitelezhető része a folyamatnak. A 21. század rászoktatott bennünket arra, hogy mindent a legrövidebb időn belül, a legkisebb erőfeszítéssel megkapjunk. Az, hogy ennek mi az ára, több másik írást is bő tartalommal látna el…

Éppen ezért sokszor nehéz elengedni az akarást, a görcsös nekifeszülést, a cselekvési kényszert. Pedig az élet természetes áramlásában eljön az a rész, amikor már megtettünk mindent, ami tőlünk a legjobb tudásunk szerint tellett. És bíznunk kell abban, hogy minden a legnagyobb rendben van és a legmegfelelőbben alakul, bármi legyen is az, ami kinő az elültetett magunkból. Hiába toporgunk a föld felett türelmetlenül, hogy mikor lesz már végre valami. Idő kell ahhoz.

A legrosszabb, amit tehetünk, ha nem tudjuk megállni, hogy folyton ne a maggal foglalkozzunk, babráljunk vele. Mi van, ha túlöntözzük? Mi van, ha nagy igyekezetünkben kitúrjuk a tápláló földből? A legjobb, ha azt, ami szükséges a növekedéséhez megadjuk neki, de aztán békében hagyjuk. Támogató jelenléttel és teljes bizalommal ott vagyunk mellette.

Bátorság a megéléshez

Igen, bátorság. Bármilyen furcsának is tűnhet ez itt. Ha valami olyan vágyad kezd el beteljesülni, ami még számodra teljesen ismeretlen terep és új, mit érzel? Rácsodálkozást? Hitetlenséget? Döbbenetet? És egy pici félelmet is, hogy „na, akkor most mi lesz, hogyan tovább”? Persze az öröm és elégedettség érzése, meg a sikerélmény mellett.

Érdemes erre is figyelmet fordítani, hogy ne itt bukjuk el a bőséget, a sikert, azaz az elültetett termés kibomlását, virágzását, beérését, az eddig belefektetett energia megtérülését. Bátorság, nyitottság és hittel teli elfogadás segít abban, hogy befogadjuk az életünkbe azt, amerre a szívünk-lelkünk vezetett és megéljük mindazt, amit hoz nekünk. Pedig ez a elfogadás szükséges ahhoz, hogy életünk egy magasabb szinten folytatódjon tovább.

Mindez a folyamat ezerfelé ágazhat el útközben. A körülmények, a hozzáállásod, és egyéb okokból kifolyólag. Örülök, ha ez a gondolatfonal benned is megmozgatott dolgokat, és talán ihletett is adott. Az viszont, hogy a te Belső Kertedben most éppen mi a helyzet, mit találsz ott, milyen szakaszában vagy a folyamatnak és mire van éppen szükség a bőséges betakarításhoz, teljesen egyéni és a te figyelmedet igényli.

Hasonló témának más megközelítésével találkozhatsz a következő hétfői mozgásmeditációján.
RituálTánc – Az ÉletFa gyümölcsei>>>

Gyere és táncold el, fedezd fel, hogy nálad mi a helyzet!