Kedves régi és új olvasónk!

El sem hiszem, hogy most már lassan 15 éve kezdtem el kifejleszteni a RituálTáncot. Persze, először még neve sem volt… csak egyet tudtam, imádok szabadon mozogni, táncolni. De azért volt bennem szégyen érzés is, amikor tudtam, hogy néznek engem, akár egy buliban, vagy más táncos programon. Jól is esett mindenféle tánc stílusokat tanulni. Legyen akár a jazzbalett, a kortárs tánc, a hastánc, a kontakt impró… Ha érzékeltem, hogy megy egy figura, mozdulat, szárnyakat adott és növelte az önbizalmamat és a mozgás koordinációmat.

Aztán amikor különféle önismereti tanfolyamokon – pl. az első bodywork tréningen és később a külföldről akkor bejövő 5ritmus workshopokon – magam is találkoztam a szabad, önkifejező mozgással, ráébredtem, hogy ez a „műfaj” azért egészen más. Nem egyszerű, mert feljöhet mindenféle érzelem, indulat. De főleg az volt nehéz, hogy ne a beégett mozdulatokat ismételgessem, hanem mélyebbről fejezzem ki magam a testemmel.
Hú, de megtetszett! Rögtön tudtam, hogy szeretném beépíteni a munkámba. Kísérletezni kezdtem azzal, hogyan lehetne egy olyan átfogó rendszert megalkotni, ami beöleli a testet és a szabad táncot is. És ebből lett ez a csoda, legalább is nekem. És annak a sok sok embernek is, akiket az évek alatt megmozgattam, hála érte!!!

Néhány éve, amikor megkérdeztek, hogy mi is az a mozgásmeditáció, ezt írtam róla (részlet az akkori cikkből):
„Az önismereti utat járva sokféle módszerrel és technikával lehet találkozni, ezek egyike a mozgásmeditáció. A meditációról általában a befelé figyelés, a mozdulatlanság és a belső csend megteremtése jut eszébe a legtöbb embernek. A mozgásmeditáció lényege azonban éppen az, hogy a mozgás által sejtszinten aktiválja a testben elraktározódott tudatos vagy tudattalan emlékeket, érzeteket és ezáltal történik meg az emlék felszabadulása, átíródása, gyógyulása.

A szabad tánc és a vezetett meditáció együttesen sokkal több és sokkal mélyebb szinten megmozgatja és felszínre hozza a testben szunnyadó érzelmi töltéseket. Olyan mély felismerések, átélések születhetnek, melyek erős átalakító, önmegismerő és terápiás hatást válthatnak ki. Mint amikor az elmélet gyakorlattá válik, mint amikor tudunk valamiről, de aztán a cselekvés szintjén, a mozdulatok által aktivált testi érzetekként átélve egy sokkal erőteljesebb élmény születik belőle. Hiszen a tapasztalás, az átélés a fokmérője az elméleti tudásnak.

Aki szeret mozogni, vagy éppen az ellenkezője – nagy ellenállással viseltetik a mozgás és tánc iránt –, annak a RituálTánc mozgásmeditáció nagy meglepetéseket, zsigerig ható felismeréseket és átalakulásokat hozhat, vagy egyszerűen csak egy kellemes közösséghez való kapcsolódást, ellazulást és feltöltődést. Mindez egyéntől függő. Egy biztos, mindenképp érdemes kipróbálni és megtapasztalni az önismeretnek ezt a nem annyira szokványos, de annál hatásosabb technikáját.

És ami a leginkább tükrözi, hogy mit is lehet átélni egy-egy ilyen alkalommal, az a résztvevők élményei és átélései, melyekből csak ízelítőül álljon itt egy-kettő:

Felszabadító élmény kirázni, kiugrálni, kimozogni magamból az elfojtott feszültséget, a magamra húzott és elnyomott sok-sok mindenféle energiát, érzést.”

„Gyógyulni járok közétek, nyílni, feltöltődni, kapcsolódni. Köszönöm a biztonságos teret, a kedvességeteket.” 

„Köszönöm még egyszer a tegnapi táncot, megrázó volt, felemelő, csodálatos…”

Most szeretnélek téged is meginvitálni az augusztusi RituálTáncokra. Annál is imkább, mert ki tudja, mi várható szeptemberben…

1. RITUÁLTÁNC – VISSZATÉRÉS –  aug. 3. MagNet Ház Juhar terem, 18.30-20.30
https://ritualtanc.com/event/visszateres/

2. TOTEMÁLLAT TÁNC – aug. 14. MagNet Ház Hamvas terem, 18.00-21.30
https://ritualtanc.com/event/totemallat-tanc-2/

3. Aug. 31-én is lesz egy RituálTánc, melynek témája most van születőben… Ami biztos, hogy a szeptemberben újra aktuálissá váló égi együttállásról fog szólni! Figyeld az oldalt, de még írok róla. Mindenesetre már most beírhatod a naptárba!

Szeretettel várunk mindegyik RituálTáncra!

Berkes Szofi Judit