Szerető

szerető archetípus

Mit érdemes tudnod erről az archetípusról?

Bár a kép egy gyönyörű nőt ábrázol, és a Szeretőt nőként tárja elénk, ennek a szerepszemélyiségnek vannak sokkal mélyebb rétegei is, amelyek mindkét nem számára egyaránt fontosak.

Önértékelés, birtokba vétel, biztonság, intimitás, vonzerő, erotikus kisugárzás, szépség – a bennünk élő Szerető érdeklődési körei.

Földi testben, a földre születve mindannyiunknak természetes igényünk, hogy kényelmesen, biztonságban és harmonikus környezetben éljünk. Ez azonban sokunk számára nem magától értetődő, hiszen a testbe érkezéshez, a testi létezéshez való viszonyunkat rengeteg meghatározó élmény és tapasztalat befolyásolja már a születésünk első pillanataitól kezdve.
Idézzük csak fel az anyai dédelgetést, a simogatást, a tej édességét, amint betölti a pocakunkat, csillapítva éhségünket és szomjunkat, a becéző szavak megnyugtató melegségét…
Ezek az első érzékszervi, érzéki tapasztalatok sajnos nem mindannyiunknál ilyen idilliek. A szüleink nem mindig tudják megadni azt a fizikai és érzelmi biztonságot, amire mindannyiunknak szüksége van ahhoz, hogy átélje saját értékességét és bizalommal legyen a saját teste és annak igényei iránt.

Később azután, a szexuális vágy fellobbanásával egyre fontosabbá válik, hogy vonzerőnket megélve értékessé váljunk a másik szemében, és hogy megtapasztaljuk a fizikai élvezetek minden formáját. Ösztönös késztetésünk van a fizikai szükségletek és az érzelmi hatások teljes spektrumának megszerzésére és kiélésére.
Azonban minél több hiányt tapasztaltunk meg kicsi korunkban a fenti tényezőkből, annál nehezebb elképzelni, hogy van és jut elég mindenből. Beindul egyfajta sóvárgás, hogy betöltsük az űrt, és egyre többet és többet akarunk megszerezni az általunk aktuálisan fontosnak tartott dolgokból, tárgyakból, emberekből. A tudattalanba süllyedt kielégületlenség és hiány mintázatai bekapcsolják bennünk az irigység és féltékenység fájdalmas érzéseit, ami sokszor még jobban megnehezíti, sőt ellehetetleníti  pontosan azt a közelséget és intimitást, amire igazából oly nagyon vágyunk.

A Szerető kérdései és üzenete

  • Milyen alapot kaptál szüleidtől az intimitással, a tested elfogadásával kapcsolatban?
  • Hogyan színezi át ez a minta jelenleg is önmagad elfogadását?
  • Átéled-e vonzerődet? Ki tudod-e fejezni?
  • Találj vissza érzékiségedhez, tegyél meg mindent azért, hogy elfogadd a tested!
  • Külső értékek birtoklása helyett találj rá a valódi önértékelésre!

Mire taníthat ez az archetípus?

A Szerető üzeneteit meghallgatva a külső értékek megszerzésének vágya átalakul valódi önelfogadássá, önszeretetté. Ha szeretjük magunkat, akkor úgy érezzük, hogy természetesen jár nekünk, amire szükségünk van. Nem kérdőjelezzük meg magunkat, hanem egyszerűen birtokba vesszük a világunkat. Tudjuk, hogy mi az, ami igazán kell és tudjuk is értékelni azt, amink van. Megbecsüljük testünket, értékeljük értékeinket, gondozzuk és megőrizzük dolgainkat. Ebben a folyamatban haladva képesek leszünk feldolgozni az intimitás korai gátlásait is, hogy megtapasztalhassuk a közelséget és biztonságot bensőséges kapcsolatainkban.
Lelkünk tükrébe nézve meglátjuk saját értékességünket és szépségünket, ami sokkal több, mint a fizikai forma szépsége. Lelkünk csillogása az a belső arany fény, amely ragyog a szemünkből. Ez a belső ragyogás megfényesíti az élet minden formáját, és megszabadít a fizikai sík fogságából. Így lehetőségünk lesz saját életünket művészi szintre emelve ebből a bőségszaruból másokat is megajándékozni.

A Szerető más megszólításai:
Szépség, Bűbájos, Prostituált, Életművész, Birtokló, Anyagias

A Tiédet hogy hívják?

Archetípusok